Vi väljer att benämna det som traditionell temafest, eftersom temat på dessa fester ofta bygger på tradition och historia. Som Gustav Vasa, Franska Revolutionen eller typiska svenska högtider, till exempel. Även i frågesporter och quiz brukar det dyka upp frågor om olika traditioner, seder och bruk, blandat med sportfrågor, geografiska frågor, musikfrågor o.s.v. Det brukar vara en av anledningarna till att många gillar den formen av aktivitet, alla som deltar kan nästan alltid bidra med något svar.

Ett företag som kan hjälpa till att boka in roliga, utmanande och sammansvetsande aktiviteter är aktivitet.se. De har evenemang i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Västerås och Uppsala. Här kan man till exempel boka ett Musicquiz eller ett Nöjesquiz och man tävlar i mindre lag mot varandra. Det går bra att kombinera denna aktivitet med exempelvis matlagning, vin- och ölprovning. Att “quiza” är ett avkopplande och kul sätt att lära känna sina arbetskamrater på, samtidigt som det kräver samarbete och lyhördhet inför andras kvalificerade gissningar.

Samma företag erbjuder dessutom olika sällskap, företag och grupper att lösa spännande och kluriga mordgåtor. Detta är en interaktiv och engagerande aktivitet, dessutom ett perfekt sätt att få lite miljöombyte som ibland kan vara nödvändigt för såväl individen som gruppen. Man räknar med att evenemanget tar cirka tre timmar, då med två- alternativt trerätters middag inräknat i den totala tiden. Det finns olika teman att välja bland, man kan till exempel välja tema Poirot eller varför inte tema Miss Marple.

Det hela inleds med en middagsbjudning där hela gruppen deltar. Under middagen läser man upp ett testamente, efter det får alla deltagare varsin rollfigur tilldelad sig. Varje rollfigur får viss information som denne sedan ska använda för att försöka lura ut vem eller vilka som är inblandade och eventuellt misstänkta. När alla har hunnit förhöra alla avslutar man med att var och en gissar vem mördaren är.